Udea


(Bio)logische keuzes van Udea

Duurzame grootkeuken met warmte- en koude terugwinning. Met de missie om de biologische landbouw en consumptie te laten groeien, waarbij een gezonde en duurzame voedselketen ontstaat, kan het eigenlijk niet anders dan dat Udea ook voor de eigen productieketen duurzame keuzes maakt.


Voorloper in duurzaamheid

Udea is een groothandel in biologische levensmiddelen, natuurlijke drogisterijproducten en duurzame non-food. Daarnaast is Udea franchisegever van de biologische supermarktketen Ekoplaza. Als belangrijke voorloper van een groenere wereld is duurzaamheid een vereiste.

Voorloper in duurzaamheid

Grootkeuken in bestaande bouw

Het distributiecentrum en het kantoor zijn sinds 2019 in Veghel gevestigd aan de Kempkens. Maar de maaltijden werden tot voor kort nog in Amsterdam bereid. Nu is ook deze afdeling verhuisd naar Veghel.

Het bouwen van een dergelijke specifieke afdeling binnen een bestaand bedrijf brengt natuurlijk de nodige uitdagingen met zich mee. Toon de Goey van Blauwdruk Project BV is door Udea aangetrokken om dit deskundig te begeleiden. Met zijn expertise is hij de aangewezen persoon om de verschillende installaties voor de grootkeuken goed op elkaar af te stemmen.

Grootkeuken in bestaande bouw

Vandaag gemaakt is vandaag verpakt

Enthousiast vertelt Toon de Goey over de realisatie van de grootkeuken binnen Udea. “Door alle afdelingen op een locatie te vestigen hebben we ruim een dag tijd gewonnen op de tenminste-houdbaar-tot datum (THT-datum). Bovendien besparen we zo op de transportkosten.”

Vandaag gemaakt is vandaag verpakt

Industrie is iets totaal anders

De grootkeuken is 1 mei 2024 in bedrijf genomen. ‘LUTEC kende ik via het project Peti Protein BV, waarbij we allebei betrokken waren. Die samenwerking verliep goed en vanwege het specialisme van LUTEC in de luchttechniek voor de industrie, betrok ik ze graag ook bij dit project”, vertelt Toon. “Een luchtbehandelingsinstallatie voor een kantoor is namelijk iets totaal anders dan voor de industrie.”

De afdeling grootkeuken bestaat behalve uit een warme keuken en een afwaskeuken, ook uit een portioneer / verpakkingsafdeling, een verdeelkeuken / ontvangst goederen en een entree, kantoor en gang.

Industrie is iets totaal anders

De juiste luchthiërarchie

In het pakhuis is het een stabiele 4oC maar dat is natuurlijk anders voor de afdeling waar de maaltijden worden bereid en verpakt. Het proces ziet er als volgt uit: in de verdeelkeuken worden de ingrediënten geportioneerd.

Voor de keuken is dit een van de belangrijkste onderdelen. Is de verhouding niet goed dan klopt het eindresultaat niet. Daarna worden de ingrediënten klaargezet in de koelcel.

Vervolgens worden de maaltijden bereid in de (warme) keuken. Hier staan enkele combi-stoomovens, kookunits met roerwerk, een inductie kookplaat. Waarin dagelijks zo’n 1.500 liter soep wordt bereid - en tijdens de ‘sensationele soepweken’ zelfs het dubbele. In deze ruimte komt met name veel stoom en damp vrij. Het afzuigplafond in de keuken reageert op de warmtebelasting en de stoom (dus optisch en thermisch) waardoor er een hygiënisch klimaat ontstaat waarin het prettig werken is.

Cooling down en high-care

Zijn de maaltijden gereed, dan worden ze zo snel mogelijk terug gekoeld om zo lang mogelijk houdbaar te blijven. De afkoeling van 90°C naar 4°C vindt volledig plaats in de blasterchillers.

De portioneerkeuken is een hygiënische ruimte waar de maaltijden in porties worden verdeeld. Vervolgens worden de maaltijden verpakt door er een seal overheen te trekken en in kratten geplaatst waarna ze gereed zijn voor transport.

Omdat het om een hygiënische ruimte gaat, wordt de geconditioneerde lucht uit de luchtbehandelingsunit allereerst naar de portioneerafdeling gevoerd. Vervolgens wordt de afvoerlucht doorgevoerd naar de warme keuken. Dit levert een reductie op van het luchtvolume voor de luchtbehandelingskast, en dus een kostenbesparing.

Tot slot is er nog de spoelkeuken, hier zijn de afzuigkappen op de luchtbehandeling aangesloten.

Duurzaamheid zit in ons DNA

Hygiëne

De keuken met bijbehorende ruimtes is gerealiseerd op de verdiepingsvloer boven de laaddocks.

Voor deze specifieke afdeling is er een overdruk gerealiseerd naar de rest van het gebouw. Op die manier wordt vervuiling van de lucht – bijvoorbeeld door stof - vanuit logistiek naar het keukengebied tegengegaan.

Energie besparen

Het luchttechnische klimaatsysteem is voorzien van warmte- en koude terugwinning.

Zeker in de warme keuken komen veel dampen vrij die naar buiten afgevoerd moeten worden. Maar deze lucht bevat ook veel warmte, oftewel energie. In relatie tot een duurzaam ontwerp en de relatief hoge kosten voor warmte- dan wel koude opwekking, is er warmteterugwinning toegepast op deze luchtstroom.

Subsidie

De luchtbehandelingskast is speciaal ontworpen voor de voedingsmiddelenindustrie  en is voorzien van een warmtewisselaar voor koude- en warmte terugwinning. Dankzij het energielabel klasse A komt de luchtbehandelingskast in aanmerking voor subsidie.

Alle geïntegreerde ventilatoren, zowel toe- als afvoer zijn individueel aan te sturen en te gebruiken. Dit komt de bedrijfszekerheid ten goede.

De juiste keuzes voor een duurzaam ontwerp

Voor een duurzaam installatieontwerp is er naast warmte- en koude terugwinning ook rekening gehouden met materiaalkeuze. Zo zijn de afzuigkappen, alle afvoerende leidingen en de binnenzijde van de luchtbehandelingskast uitgevoerd in roestvast staal.

Voor de opslag en de verdeling van de opgewekte warmte of koude  wordt gebruik gemaakt van een buffervat dat aangesloten is op een warmtepomp.

De omkeerbare warmtepomp stemt de te leveren koel- of verwarmingscapaciteit continu af op de gewenste en gemeten temperatuur. Naast een comfortabel binnenklimaat wordt hiermee zo’n 30% bespaard op het energieverbruik ten opzichte van systemen die alleen koelen.

In de warmtepomp is een duurzaam koudemiddel toegepast met een laag GWP (Global Warming Potential). Op dit moment is R410A nog veel gebruikt maar deze installatie is al uitgerust met het nieuwe R454B met een GWP van 467. Een slimme keuze van Udea. In de toekomst zal het conventionele koudemiddel R410A steeds moeilijker verkrijgbaar worden.

De juiste keuzes voor een duurzaam ontwerp

Energie besparen met de luchthoeveelheid

De installatie is voorzien van een automatische debietregeling op basis van de gemeten luchtvochtigheidsgraad in de warme keuken. Aan de hand van de gemeten waardes wordt de installatie automatisch op- en afgetoerd. Door het debiet op deze manier te regelen wordt automatisch ook het benodigde koelvermogen geregeld. De energiesparing die hiermee gepaard gaat is zeker interessant.

Remote Access biedt de mogelijkheid om de luchttechnische installatie op afstand te bedienen en informatie uit te wisselen met andere systemen. Dankzij de inzichten in de processtromen die hiermee verkregen worden, zijn er grote voordelen te behalen: efficiency, gebruikersgemak en wederom kostenbesparing.

Energie besparen met de luchthoeveelheid

Van boer tot bord

Udea streeft naar een circulaire keten met aandacht voor mens, dier en milieu. Door regionaal in te kopen, steeds minder plastic te verwerken en zoveel mogelijk CO2 uitstoot te beperken.

Toon de Goey sluit af met de woorden “Van boer tot bord, Udea stelt alles in het werk om verantwoording te nemen voor een gezonde en duurzame voedselketen. Met deze luchttechnische klimaatinstallatie zijn ze daar zeker in geslaagd.”

Bent u producent in de voedingsmiddelenindustrie en heeft u problemen met het klimaat in uw productieruimte?

Neem contact met ons op!