Koeling
Koeling

Eén totaaloplossing om de ambitie van de Nederlandse industrie te realiseren



Uw productieomgeving duurzaam koelen en gasloos verwarmen. Het kan!

De Nederlandse industrie is ambitieus. In 2050 wil Nederland nummer één in duurzame industrie zijn. Tegelijkertijd wenst u in uw productiehal een gezond en comfortabel werkklimaat met een aangename temperatuur en de juiste luchtvochtigheid.

Verantwoord koelen in het Nederlandse klimaat, dat is wat u wenst voor uw bedrijf. En als daarbij direct bespaard kan worden op de  gebruikskosten (gas), dan is dat pure winst !!!

  1. Het klimaat wordt warmer. De behoefte aan koeling neemt toe, juist in productieomgevingen.
  2. Altijd 100% kunnen ventileren is noodzakelijk (leerzame les COVID-19).
  3. Energieprijzen stijgen. Investeringen worden véél sneller terugverdiend.

(Indirect-) adiabatische koeling biedt uitkomst

Dit duurzame koelconcept is uitsluitend gebaseerd op koelen met water (adiabatische bevochtiging) en wordt, om tot optimale omstandigheden te komen, aangevuld met een warmtepomp.

Naast de hoogste effectiviteit in de zomerperiode heeft het systeem, afhankelijk van de keuze in techniek, als groot voordeel dat het ventilatievolume ’s winters niet gereduceerd hoeft te worden. Zo realiseert u het hele jaar door – en zeker ook in de winter - de hoogste luchtkwaliteit.

Uw voordeel

Met dit duurzame totaalsysteem van LUTEC Luchttechniek profiteert u van de volgende voordelen:

  1. Lagere temperaturen
  2. Besparing op gebruikskosten
  3. 100% ventilatielucht, in alle seizoenen
  4. Warmteterugwinning
  5. Subsidie op uw investering
Uw voordeel

Waarom indirect adiabatische koeling efficiënter is

Indirect adiabatische koeling is de meest effectieve en duurzame wijze van koelen voor het Nederlandse klimaat. Bij indirect adiabatische koeling wordt, in tegenstelling tot direct adiabatische koeling of tweetraps koeling, geen extra vocht toegevoegd aan de ventilatie lucht. Dit komt de inblaasconditie en daarmee uiteindelijk de ruimteconditie aanzienlijk ten goede.Voordelen van indirect adiabatische koeling

Retourlucht koelen in plaats van buitenlucht

Bij direct adiabatische koeling en tweetraps koeling wordt de buitenlucht gekoeld. De buitenlucht heeft in Nederland vaak een hoge luchtvochtigheid, waardoor het effect van adiabatische koeling beperkt is.

Bij indirect adiabatische koeling wordt daarom de retourlucht (de afgezogen droge lucht uit de hal) gekoeld en bevochtigd. Het grote voordeel daarvan is dat er veel meer en vooral ook veel vaker een hoger koelvermogen gerealiseerd wordt.

Voordeel koelvermogen overdragen zonder vocht

In plaats van de gekoelde lucht (met hoge luchtvochtigheid) direct in te blazen in de productieruimte, wordt de koude energie via een wisselaar met hoge efficiëntie overgedragen aan de vers toegevoerde buitenlucht. De ventilatielucht wordt dus afgekoeld, zonder dat hierbij de luchtvochtigheid stijgt. Een heel groot voordeel. 

Voordeel koelvermogen overdragen zonder vocht

Nakoeling verlaagt inblaastemperatuur

Vervolgens wordt de in te blazen lucht nog verder nagekoeld met een directe koelbatterij. De inblaastemperatuur wordt zo nog verder naar beneden gebracht. Ook hier weer zonder dat er vocht wordt toegevoegd. Met name bij buitentemperaturen tot 25°C wordt er op die manier een lagere inblaastemperatuur gerealiseerd dan bij direct adiabatische koeling of tweetraps koeling.

Maar wat vooral belangrijk is: er wordt onder alle omstandigheden aanzienlijk minder vocht ingebracht.

Ook ’s winters 100% ventilatie

Bij de zogenoemde all season-systemen (direct adiabatische koeling of tweetraps koeling) wordt de ventilatie in de winter teruggeschroefd naar 20 tot 30% van de capaciteit om zo energie te besparen. Bij indirect adiabatische koeling is dit niet nodig.

Ook in de winterperiode kan er met dit systeem 100% geventileerd worden. Door het toepassen van een hoog efficiënte wisselaar wordt de energie in de winter teruggewonnen uit de af te voeren lucht. Daardoor is er geen noodzaak meer om het ventilatievolume ’s winters terug te schroeven om energieverlies tegen te gaan.  

Zo zorgt u het hele jaar door voor de beste luchtkwaliteit en een geoptimaliseerde productiviteit.

Ook ’s winters 100% ventilatie

Van het gas af

Door een warmtepomp toe te passen kan (na)koeling eenvoudig gerealiseerd worden. Behalve dat een warmtepomp ’s zomers koelvermogen levert, kan deze in de winterperiode ook zorgen voor de verwarming.

Een warmtepomp werkt op elektriciteit. Door te kiezen voor duurzaam opgewekte stroom, bijvoorbeeld met zonnepanelen, heeft u een duurzame koeloplossing voor de zomer en kunt u voor het ’s winters verwarmen van uw productlocatie van het - snel duurder wordende - gas af.

Subsidie voor dit duurzame totaalconcept

De overheid biedt verschillende subsidiemogelijkheden voor de verduurzaming van uw productieproces. 

Het aanvragen van de subsidie kunt u zelf doen; eventueel samen met een externe adviseur. In onze Kennisbank leest u meer over de subsidiemogelijkheden en hoe u die aan kunt vragen. 

Subsidie voor dit duurzame totaalconcept

Spuitgietmachines

Bekijk deze toepassing bij Kupron

Maakindustrie

Bekijk deze toepassing bij Orangeworks

CNC-productie

Bekijk deze toepassing bij Goorsenberg

Lees meer over adiabatische koeling

Heeft u nog vragen over deze oplossing of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op via 0318-743 100 of mail naar info@lutec.nl.

Neem contact op!