Tijdens een luchtkwaliteitsmeting wordt de luchtkwaliteit gedurende een bepaalde periode continu gemeten en gemonitord. Met speciale apparatuur en log-applicaties wordt een beeld gevormd van de luchtkwaliteit in de werkomgeving. De resultaten van deze metingen worden gepresenteerd in een rapport dat gebruikt kan worden voor verschillende doeleinden.
Luchtkwaliteitsmetingen maken vaak deel uit van onze servicecontracten. Bij klanten die zo’n contract bij ons afsluiten, wordt de luchtkwaliteit periodiek gecontroleerd.
De resultaten kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om te beoordelen of voldaan wordt aan de geldende MAC waardes (maximaal aanvaardbare concentratie vervuilende stoffen).
MAC waardes worden uitgedrukt in:
In 2007 zijn de bestuurlijke MAC waarden komen te vervallen en is een deel van de "oude" MAC’s opgenomen in de nieuwe wettelijke grenswaarde.
De MAC waarde wordt onderverdeeld in :
Hierbij is de ttg een tijdgewogen gemiddelde en de MAC-C een plafondwaarde.
De MAC-ttg mag overschreden worden mits deze in de loop van de dag gecompenseerd wordt. De MAC-C mag niet overschreden worden.
Een luchtkwaliteitsmeting is van groot belang om de veiligheid en gezondheid in een werkomgeving te waarborgen. Een luchtkwaliteitsmeting gaat als volgt in zijn werk:
Apparatuur: Voor luchtkwaliteitsmetingen wordt gebruikgemaakt van gespecialiseerde apparatuur, zoals de DustMate DM12149. Deze meter is gekalibreerd en kan zowel inhaleerbare als respirabele fracties tot 0,1 microgram per kubieke meter meten.
Monstername: De meter neemt monsters van stofdeeltjes in de lucht binnen de productieomgeving. Dit gebeurt met behulp van een pomp die luchtmonsters aanzuigt.
Deeltjestelling: De aanwezige deeltjes worden geteld en onderscheiden op basis van hun fractiegrootte (bijvoorbeeld PM1, PM2.5 en PM10).
Registratie en analyse: De telling van de deeltjes wordt geregistreerd op basis van het luchtvolume. Vervolgens worden de verzamelde gegevens omgezet in grafieken die de vervuilingsconcentratie weergeven.
Tijdens de meting wordt er op ademniveau (1,8 meter hoogte) gemeten, gedurende normale bedrijfsomstandigheden, niet voor openingen en met een afstand van minimaal 2 meter tot de bron. Er wordt minimaal 4 uur op verschillende plekken gemeten om tot een goed gemiddelde te komen. De fracties die gemeten worden, zijn in PPM weergegeven (Parts per million).
Meetposities hebben grote invloed op de uitkomst van de luchtkwaliteitsmeting. Om die reden is het noodzakelijk om exact te weten wat er gemeten moet worden.