0318 - 743 100

Combineer een schoon en gezond werkklimaat met duurzaamheid en slimme besparingen

15 juni 2018

Combineer een schoon en gezond werkklimaat met duurzaamheid en slimme besparingen

Stel, je laat als bedrijf een nieuwe productiehal bouwen. Dan wil je dat je medewerkers daar straks efficiënt, veilig en op een prettige en vooral gezonde manier hun werk kunnen uitvoeren. En het liefst moet het gebouw ook nog met aandacht voor duurzaamheid worden ontwikkeld.

Voor deze uitdaging zag Bouwbedrijf Buursema zich gesteld bij de realisatie van meerdere nieuwe productiehallen voor opdrachtgever EromesMarko. In de nieuwe hallen zijn laswerkzaamheden, montageassemblage en distributie gepland.  Elke hal vraagt om een passende aanpak met betrekking tot het klimaat. Zo is er behoefte aan ventilatie, verwarming en koeling. Met name in de nieuwe lashal dient er eveneens aandacht te zijn voor een goede filtering van de vrijkomende dampen.

De dampen die vrijkomen, moeten uiteraard voor de gezondheid van de medewerkers afgevoerd worden. Buursema schakelde specialist LUTEC Luchttechniek in voor advies over de meest optimale installaties.

Verticale verdringing

Na bestudering van de plannen adviseerde het team van LUTEC om de lasrook via het systeem van verticale verdringing af te voeren. Simpel gezegd wordt bij dit proces lucht ter hoogte van de vloer in de ruimte ingebracht. De lucht, die een net iets lagere temperatuur heeft dan de overige lucht in de ruimte, drukt de aanwezige warmere lucht omhoog. Deze opwaartse luchtbeweging neemt de vervuilde lucht mee naar een bovenin de hal aangebrachte afzuiging. Een zeer effectieve wijze van afvoeren van de vervuiling wordt hierbij gecombineerd met verwarming en koeling. 

Schematische weergave verticale verdringing

maatwerk oplossing

In de oplossingen gaat LUTEC nog nét even een stapje verder. Sinds een jaar of twee beschikt LUTEC over een eigen team dat de complete paneelbouw uitvoert. Besturingskasten worden nu in eigen beheer bedacht, ontwikkeld, uitgetekend en gebouwd. De aanwezige specialistische kennis kan dus direct worden toegepast, waardoor de systemen flexibel, snel en geheel op maat voor de klant kunnen worden gerealiseerd.

Duurzaam en kostenbesparend

De systemen bij EromesMarko zijn onderling gekoppeld en op elkaar afgestemd. Het betreft onder andere drie op het dak geïnstalleerde warmtepompen en een AHCS (Air Handling Cool Section). Hiermee wordt adiabatische koeling mogelijk gemaakt. Dit is een goedkope, efficiënte manier van koelen, speciaal voor grote ruimten. Warme buitenlucht wordt langs vochtige lamelpakketten geleid; hierdoor vindt verdamping plaats waarbij energie uit de lucht wordt onttrokken en er afkoeling plaatsvindt. Daarbij geldt: hoe warmer de buitenlucht, hoe meer koeling mogelijk is en hoe efficiënter het systeem is. Besparing op de verbruikskosten tot 80% ten opzichte van traditionele koeling is realiseerbaar. (afbeelding: LUTEC besturingskast: eigen concept)

Groot voordeel van de combinatie van genoemde systemen is dat er geen aparte verwarming, vloerverwarming of airco nodig is om ’s zomers en ’s winters toch een aangenaam werkklimaat in de ruimte te garanderen. Niet alleen een behoorlijke besparing dus op de totale kosten voor technische installaties, maar bovendien levert het duurzame systeem een forse besparing op in de verbruikskosten.

En ook aan andere specifieke wensen van de klant werd niet voorbij gegaan: het gehele systeem is naadloos te integreren in het eigen gebouwbeheersysteem én het is te bedienen via remote access. Elke kast is standaard voorzien van een kwalitatief hoogwaardige Siemens PLC besturing om de installatie op afstand te monitoren en storingsmeldingen te verhelpen. Zo wordt de klant op de wenken bediend met op-maat oplossingen!

Wilt u ook meer informatie over onze duurzame en slimme oplossingen voor optimale klimaattechniek? Bel of mail ons en maak een afspraak met onze technisch specialisten!

logo-bouwbedrijf-buursema Meer info Buursema bouwbedrijf

EromesMarko Meer info EromesMarko

download hier de complete case