Eindelijk, het is zomer!
06 augustus 2024

Eindelijk, het is zomer!

Heerlijk, maar hoe houdt u de productieruimte op een aangename temperatuur?

Ga terug naar het overzicht

Waarom indirect adiabatische koeling efficiënter is

Indirect adiabatische koeling is de meest effectieve en duurzame wijze van koelen voor het Nederlandse klimaat.

Voor veel industrieën biedt indirect adiabatische koeling uitkomst. Dit duurzame koelconcept is uitsluitend gebaseerd op koelen met water (adiabatische bevochtiging) en wordt aangevuld met een warmtepomp voor een optimaal resultaat.

Voordelen van indirect adiabatische koeling

De drie stappen van indirect adiabatische koeling

1. Retourlucht koelen in plaats van buitenlucht

In tegenstelling tot direct adiabatische koeling of tweetraps koeling wordt bij indirect adiabatische koeling geen extra vocht toegevoegd aan de ventilatielucht.

Bij direct adiabatische koeling en tweetraps koeling wordt de buitenlucht gekoeld. De buitenlucht heeft in Nederland vaak een hoge luchtvochtigheid, waardoor het effect van adiabatische koeling beperkt is.

Bij indirect adiabatische koeling wordt daarom de retourlucht (de afgezogen droge lucht uit de hal) gekoeld en bevochtigd. Het grote voordeel daarvan is dat er veel meer en vooral ook veel vaker een hoger koelvermogen gerealiseerd wordt.

1. Retourlucht koelen in plaats van buitenlucht

2. Benodigde verse buitenlucht wordt eerst gekoeld

Uiteraard moet er ook geventileerd worden in uw productieruimte. Er wordt verse buitenlucht toegevoerd. Maar niet zomaar.

 In plaats van de gekoelde lucht (met hoge luchtvochtigheid) direct in te blazen in de productieruimte, wordt de koude energie via een wisselaar met hoge efficiëntie overgedragen aan de vers toegevoerde buitenlucht. De ventilatielucht wordt dus afgekoeld, zonder dat hierbij de luchtvochtigheid stijgt. Een heel groot voordeel. 

2. Benodigde verse buitenlucht wordt eerst gekoeld

3. Nakoeling verlaagt de inblaastemperatuur nog verder

Vervolgens wordt de in te blazen lucht nog verder nagekoeld met een directe koelbatterij. De inblaastemperatuur wordt zo nog verder naar beneden gebracht. Ook hier weer zonder dat er vocht wordt toegevoegd.

Met name bij buitentemperaturen tot 25°C wordt er op die manier een lagere inblaastemperatuur gerealiseerd dan bij direct adiabatische koeling of tweetraps koeling.

Maar wat vooral belangrijk is: er wordt onder alle omstandigheden aanzienlijk minder vocht ingebracht.

3. Nakoeling verlaagt de inblaastemperatuur nog verder

Ook interessant in de winter

Naast de hoogste effectiviteit in de zomerperiode heeft dit systeem ook grote voordelen in de winter. Lees verder op Duurzame koeling, optimale ventilatie en van het gas af.