0318 - 743 100

Industriële koeling voor uw productielocatie

17 april 2018

Industriële koeling voor uw productielocatie

De temperaturen lopen al weer op naar zomerse waarden. Hoe zorgt u dat de medewerkers binnen uw productielocatie het hoofd koel houden en productief blijven?

Nu we richting zomer gaan, staat straks het probleem van te veel warmte in uw productiehal weer hoog op de agenda. Met een comfortabel klimaat binnen uw fabrieks- / productielocatie houdt u niet alleen uw medewerkers tevreden, maar u zorgt ook voor een hogere productiviteit, minder verzuim en betere resultaten! Het simpelweg openen van ramen en deuren is vaak niet gewenst, biedt niet voldoende koeling en werkt het oplopen van de temperaturen in de hand. LUTEC Luchttechniek biedt diverse duurzame oplossingen die nét even wat meer kunnen bieden dan alleen een paar graden daling van temperatuur.

Mogelijkheden voor industriële koeling

Grofweg kunnen we de mogelijkheden voor industriële koeling in een drietal groepen indelen: ruimtelijk ventileren, mechanisch koelen en adiabatisch koelen.  Welke soort koeling de meest optimale optie is, is uiteraard geheel afhankelijk van de branche waarin u actief bent, de aard van het productieproces, uw wensen, budget en de te stellen eisen. In het kort lichten wij graag de verschillende systemen toe.

Ruimtelijk ventileren

Ruimtelijk ventileren is in feite niets meer of minder dan het geheel of gedeeltelijk vervangen van de lucht in een hal / productieruimte door buitenlucht. Dit proces, dat op verschillende manieren kan worden bereikt, wordt vaak gecombineerd met het filteren van de binnenlucht. ’s Zomers wordt de koelere buitenlucht via bijvoorbeeld dakventilatoren naar binnen gebracht tot een gewenste temperatuur is bereikt.

Mechanisch koelen

Het grote voordeel van mechanische koeling is het feit dat u altijd de gewenste temperatuur binnen uw productiehal bereikt. Dit kan bijvoorbeeld via een airco of via een ventilator geïntegreerd in een totaalsysteem. Ook hiervoor zijn verschillende technieken beschikbaar. Onze adviseurs bekijken graag met u de mogelijkheden en geven hierbij een passend advies.

 

 

 

Adiabatische koeling

Adiabatische koeling is een zeer effectieve manier van (verdampings)koeling, gebaseerd op het feit dat bij verdamping van water koeling van de lucht optreedt. Een heel natuurlijk proces: u past het namelijk zelf toe in de vorm van zweten wanneer u het warm heeft. Het zweet (vocht) verdampt en de energie die hiervoor nodig is, wordt uit de lucht gehaald. Daardoor koelt de lucht af en ervaart de huid een koelere temperatuur.

Bij een bedrijfs- of productiehal gaat het proces op soortgelijke wijze. Warme buitenlucht wordt door een vochtig pakket geleid. Het vocht verdampt en de temperatuur van de lucht daalt en deze koele, schone lucht wordt in de productieruimte gevoerd. Hierbij geldt dat hoe hoger de temperatuur van de lucht, hoe efficiënter het systeem werkt. Het pakket is gemaakt van een combinatie van materialen die maximaal vocht kunnen vasthouden. Een circulatiepomp zorgt ervoor dat het continu van vocht wordt voorzien.

 

Adiabatische koeling heeft een aantal grote voordelen:

  • Zeer energiezuinig
  • Uiterst duurzaam proces
  • Forse besparing op energiekosten
  • Snelle terugverdientijd
  • Geen gebruik van chemische koudemiddelen
  • Past perfect binnen de moderne, maatschappelijk verantwoorde organisatie
  • Zeer goed toepasbaar binnen grote productiehallen in diverse branches

Hitte-stress-meter FNV

   

 

Wist u dat de FNV speciaal voor deze omstandigheden een hitte-stress meter heeft ontwikkeld?

Werken bij hoge temperaturen? Bekijk hoe u eenvoudig een indruk krijgt van de risico's binnen uw spefieke productielocatie!

(bron: FNV)

Advies op maat voor uw organisatie

Graag geven wij u advies over slimme, uitgebreide totaaloplossingen voor optimale klimaatbeheersing afgestemd op uw specifieke situatie.

Meer weten over onze “coole” mogelijkheden voor uw organisatie? Ons verkoopteam staat voor u klaar!

sales@lutec.nl | 0318-743190           

DOWNLOAD HET COMPLETE ARTIKEL

Lees meer over door ons gerealiseerde projecten m.b.t. klimaatbeheersing!