De laatste jaren is er veel animo voor het verkoelen van de productieruimtes.
Het veranderende klimaat speelt hierin een belangrijke rol, eveneens de aandacht die de werkgevers hieraan aanbesteden, blijkt een belangrijke factor te zijn; enerzijds het welzijn en de behaaglijkheid van het personeel en anderzijds; het verlies van productiviteit.
De oplossing die hierin veel gekozen en toegepast wordt is verdampingskoeling; ook wel adiabatische koeling genoemd. Wat is nu het mooie aan deze techniek?
De techniek is (relatief) goedkoop en eenvoudig toe te passen, ook binnen bestaande bouw. Met deze techniek kunnen grote luchtvolumes terug gekoeld worden, hetgeen wat binnen de industrie vaak van toepassing is. De techniek is regelbaar en vergt weinig voorzieningen.
Via deze link kunt u meer lezen over onze projectcase bij één van onze klanten.
Geen nadelen?
Uiteraard zoals het met veel technieken is; zijn er voor- en nadelen. Het nadeel van adiabatische koeling is dat daar waar de lucht in temperatuur (aanzienlijk) verlaagd wordt de luchtvochtigheid stijgt. In principe met een goede ventilatiestroom en regeling is dit goed te reguleren en te controleren.
Echter in de situaties waarbij de luchtvochtigheid voor een ruimte belangrijk is, kan dit “nadeel” makkelijk worden opgelost door het toepassen van indirect adiabatische koeling. Hiervoor is een wisselaar nodig om uit de adiabatische koeling, gekoelde lucht te halen, maar niet het vocht over te brengen.
Een bijkomend voordeel is dat dezelfde wisselaar binnen een ventilatiesysteem in de winterperiode bijvoorbeeld ook gebruikt kan worden om de warmte terug te winnen en te hergebruiken. Indirect adiabatische koeling wordt dan ook veelal meer toegepast binnen totaal klimaatconcepten, waarbij zowel voor de zomer als voor de winterperiode een oplossing vereist is.
Een variant hierop of tussenstap is indirect-direct adiabatische koeling, hierbij wordt de lucht eerst voorgekoeld middels een waterlucht wisselaar om vervolgens via verdampingskoeling, de temperatuur te reguleren. Het voordeel hiervan is dat er dieper door gekoeld wordt en minder vocht ingebracht. Een nadeel is dat de techniek het meeste voordeel biedt bij hogere buiten temperaturen en met name drogere lucht. Ook verbruikt het systeem aanzienlijk meer water dan bij “echte” indirecte adiabatische koeling of directe adiabatische koeling.
Lees hier over onze projectcase, die wij hebben afgerond bij Kupron.
LUTEC Luchttechniek is dé specialist op het gebied van klimaatbeheersing. Wij leveren evenzeer alle drie de oplossingsvarianten. Al dan niet gecombineerd binnen een totaalconcept. Afhankelijk van uw situatie, omgeving en behoeften adviseren wij u graag over de beste oplossing voor uw omgeving.
Onze adviseurs vertellen u graag alles over de voordelen, investeringen en gebruikskosten van adiabatische koeling. Naast de directe wijze van adiabatische koeling is er ook een indirecte variant mogelijk. Wij vertellen u hierover graag meer en laten u met trots onze projectvoorbeelden zien.
Vragen over wat adiabatische koeling voor uw bedrijf kan betekenen? Maak een vrijblijvende afspraak met onze technisch adviseurs!