Een koffiebranderij heeft ons gevraagd een advies uit te brengen en een ontwerp te maken voor de koeling en ventilatie van hun koffieafdeling.
Adiabatische koeling is voor dit project de beste optie. Deze duurzame wijze van koelen is gebaseerd op het verdampen van water. Hierbij wordt er energie uit de lucht onttrokken zodat deze in temperatuur daalt. De inblaastemperaturen liggen tussen de 5° en 10°C lager ten opzichte van de buitentemperatuur.
De gebruikskosten van adiabatische koeling zijn laag en de opbrengst is zeer effectief.
De adiabatische koeling wordt gecombineerd met verticale verdringing; het LUTEC-systeem. De geconditioneerde lucht wordt met lage snelheid dicht bij de vloer de ruimte ingebracht. De warme (eventueel vervuilde) lucht wordt naar boven gedrukt en boven in de ruimte met behulp van dakkappen naar buiten afgevoerd. Voordeel is dat we met deze oplossing altijd 100% verse lucht toevoeren.
Als de buitencondities het toelaten wordt er gebruik gemaakt van ‘free cooling’. Het adiabatische pakket wordt dan uitgeschakeld en er wordt geventileerd met gratis koele buitenlucht.
Optioneel hebben we een oplossing aangedragen voor duurzame verwarming met warmtepomptechniek. De warmtepomp is in eerste instantie bedoeld om te verwarmen maar omdat de werking van de warmtepomp omkeerbaar is, kan deze ook ingezet worden voor koeling. Hierdoor is het mogelijk om boven op de adiabatische koeling nog dieper door te koelen.
Met behulp van een luchtbehandelingskast met mengsectie worden direct adiabatische koeling (koelen) en warmtepomp techniek (verwarmen en koelen) geïntegreerd.
Tot slot wordt er Remote Access Control toegepast zodat het systeem op afstand gemonitord kan worden.