0318 - 743 100

Ontstoffing 3D printfabriek

02 maart 2015

Ontstoffing 3D printfabriek

Shapeways

Een nieuw pand, veel jonge mensen, een goede sfeer: Shapeways in Eindhoven bouwt hard aan de toekomst. We spraken met Johan Siekmans (Industrial Engineer). Uit zijn antwoord op de vraag ‘hoe zijn jullie bij LUTEC terecht gekomen’ knalt de ambitie: “In de fabriek van Shapeways in New York staat een afzuigcabine, ik wilde een betere! Er was meteen het vertrouwen dat zij de benodigde expertise en kennis in huis hadden. Het klikte goed met de adviseur en de prijsstelling was goed. Geen reden meer om verder te kijken! Nu hebben wij hier nu een betere stofafzuiging dan het filiaal in Amerika!”

De krachtige bronafzuiging zorgt ervoor dat de medewerkers niet meer in het stof staan te werken. Dit in combinatie met onze afzuigcabine houdt de rest van de fabriek vrij van stof. Ik ben dan ook erg tevreden met de geboden service en het bereikte resultaat.
Johan Siekmans

Probleemstelling

Bij het schoonmaken van de geprinte producten ontstaat veel fijnstof. In het oude pand had Shapeways hier veel last van, waarbij het stof door het hele gebouw verspreid werd. Een goede ontstoffingsinstallatie was dan ook een vereiste voor haar nieuwe onderkomen.Het stof dat Shapeways gebruikt voor het printen van haar producten is explosiefgevoelig, de gehele installatie dient daarom ook te voldoen aan de ATEX richtlijnen.

Oplossing

Speciaal voor de schoonmaakwerkzaamheden bouwde LUTEC een separate afzuigcabine. Deze cabine staat continu op onderdruk en zorgt ervoor dat het stof afgezogen wordt en binnen de cabine blijft. Daarnaast zijn meerdere afzuigarmen op diverse locaties in de fabriek voorzien.

Het geheel is met een centraal leidingsysteem aangesloten op een filterinstallatie geheel gebouwd voor de geldende ATEX richtlijnen. Op het filter is een drukontlastingsventiel opgenomen.

3D printen afzuiging 3D printers ontstoffing afzuigcabine Filterinstallatie ATEX Ontstoffingscabine Ontstoffingsfilter Stofafzuigcabine IMG_8670

Ga naar het project