0318 - 743 100

Synergie van het LUTEC systeem binnen nieuwbouw in maakindustrie

09 april 2019

Synergie van het LUTEC systeem binnen nieuwbouw in maakindustrie

Het is duidelijk: de huidige gunstige economische omstandigheden vormen een enorme stimulans voor de bouwsector. Ook in de maakindustrie worden uitgestelde (nieuw)bouwplannen steeds meer gerealiseerd en verschijnen er nieuwe productiehallen. En waar deze productiehallen vroeger vaak gekenmerkt werden door vervuilde,  bedompte lucht en met stof en vettige afzetting besmeurde machines en materieel, tegenwoordig zijn de hallen veelal schoon en fris.

Enerzijds is deze trend het gevolg van strengere regelgeving op het gebied van luchtkwaliteit. Gebouwen moeten voldoen aan hogere eisen op het gebied van onder andere kwaliteit en duurzaamheid. Maar meer nog dan het willen (en moeten) voldoen aan de regels, streven bedrijven naar een goed werkklimaat voor hun medewerkers. Technisch goed geschoold personeel is schaars en de mensen die je eenmaal aan boord hebt, wil je koesteren. Zorgen voor een aangenaam en schoon werkklimaat draagt daar in belangrijke mate aan bij. Bovendien leidt een goed doordacht werkklimaat tot een lager energieverbruik, een reductie van de Total Costs of Ownership en minder ongevallen.

LUTEC is dé specialist als het gaat om geïntegreerde luchttechnische installaties voor luchtzuivering in combinatie met klimaatbeheersing (koeling / verwarming). De totaaloplossingen op het gebied van klimaatbeheersing gecombineerd met reiniging van vervuilde lucht zijn al in vele productiehallen toegepast.

Voorbeelden gerealiseerde projecten

Het bedrijf biedt maatwerk oplossingen voor productiehallen in vele sectoren.  We noemen graag een aantal voorbeelden:

Nieuwbouw ORANGEWORKS (voorheen Staalwerk Mill): zonnepanelen, warmtepompen en warmteterugwinning

Orangeworks is een machinefabrikant die zich voornamelijk richt op het engineeren en bouwen van procesinstallaties; voor diverse markten in zowel binnen- als buitenland. Groei van de organisatie en een verdere verbetering qua efficiency en bereikbaarheid hebben geleid tot nieuwbouwplannen. Heembouw realiseert momenteel de nieuwe kantoren en bedrijfshallen (10.000 m2) te Oss. Bij het ontwerp van de nieuwbouw is veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Zo wordt het pand voorzien van 4.000 m2 zonnepanelen voor energieopwekking. In de productiehallen realiseert LUTEC haar verticaal verdringingssysteem. In totaal 6 WTW-(warmteterugwin)systemen met filtering regelen een optimale ventilatie. Verwarming en koeling geschiedt vanuit één centraal opgestelde warmtepomp.

Met deze energiezuinige installaties realiseert Orangeworks een duurzame en uiterst plezierige werkomgeving, die zeker klaar is voor de komende 50 jaar.

 

Nieuwbouw METACON: de laatste innovaties qua duurzame productie-energie

nieuwbouw productiehal Metacon

Metaalwarenfabriek METACON (producent van o.a. inbraakwerende rolluiken en brandwerende deuren) heeft begin dit jaar de eerste paal geslagen voor een nieuw bedrijfspand te Gouda / Moordrecht. De nieuwe hal heeft een (werk)vloeroppervlak van 11.500 m2 op een totaal fabrieksterrein van ruim 2 hectare.

Het bedrijf beschikt intern over een kennisplatform dat continu aan innovatie en vergroening werkt. Mede daardoor heeft Metacon een reputatie opgebouwd op het gebied van optimale duurzaamheid en veiligheid. Niet zo verwonderlijk dus dat in de nieuwbouw de laatste innovaties binnen de duurzame productie-energie verwerkt worden.

De warmteopwekking voor zowel het kantoor als de productiehal wordt centraal geregeld. LUTEC levert een drietal warmtepompen die in cascade-opstelling worden geplaatst. Deze warmtepompen zullen gelijktijdig de verwarming én de koeling leveren. De energie wordt opslagen in buffervaten en wanneer nodig van daaruit gedistribueerd.

Ook hier zorgt toevoer van verse voorbehandelde lucht op leefniveau voor een uiterst prettig werkklimaat. Niet alleen kantoorpersoneel, maar ook de mensen in de productieomgeving, genieten straks van een schone en frisse werkomgeving.

 

Nieuwbouw EROMESMARKO: voldoet aan hoogste duurzaamheidsnormen

nieuwbouw productiehal EromesMarko

Een ambitieus nieuw bedrijfspand voor EromesMarko, een innovatieve meubelontwikkelaar voor de onderwijsbranche.  Het bedrijf ontwikkelt en produceert inrichtingsconcepten voor onderwijsgebouwen. In tegenstelling tot haar moderne locaties in Hoogeveen en Emmen, was het onderkomen in Wijchen toe aan een “vernieuwbouw”. In drie bouwfases is het bestaande complex afgebroken en weer helemaal opnieuw opgebouwd.

De medewerkers van EromesMarko zijn in hun werk dagelijks bezig met duurzaamheid. Dus het nieuwe pand moet daar straks bij aansluiten en gaat dan ook voldoen aan de hoogste duurzaamheidsnormen. Veel aandacht dus voor isolatie, ventilatie en energiebesparing. Het nieuwe productiecomplex wordt door LUTEC voorzien van hybride energieopwekking; het grootste deel van de benodigde energie wordt via warmtepompen opgewekt. Alleen indien nodig wordt gebruik gemaakt van de gasgestookte eenheid. Dat past bij een Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer!

 

Nieuwbouw Van Raam fietsen: winnaar in tenderregeling Slimme & Schone fabrieken.

nieuwbouw_van_raam

Ook deze producent van aangepaste fietsen groeide uit haar jasje en realiseerde onlangs een geheel nieuw kantoor- en productiepand van zo’n 12.500 m2. Van Raam behoort tot de 14 meest innovatieve bedrijven in Nederland, onder andere door de samenwerking met de TU Delft en de Innovatiehub Innovar. Bij de nieuwbouw werd dus ook gestreefd naar de realisatie van een zo duurzaam mogelijk pand, waar nul-op-de-meter het uitgangspunt is.

Dit werd gerealiseerd door onder andere de toepassing van aardwarmtepompen en 1600 zonnepanelen. Ook het LUTEC verdringingsventilatiesysteem draagt met de enorme energiebesparende eigenschappen  bij aan deze slimme, schone en duurzame werkomgeving. Bovendien zorgt dit systeem met de geïntegreerde verwarming en (adiabatische) koeling het hele jaar door voor een aangenaam en gezond werkklimaat, zelfs in de productiehallen en spuiterij.

Dat de hoge duurzaamheidsnormen gehaald zijn, blijkt wel uit het feit dat de provincie Gelderland het nieuwbouwproject heeft uitgeroepen tot winnaar in de tenderregeling Slimme & Schone fabrieken!

Heeft u ook plannen voor een nieuwe productielocatie? En wilt u daar optimale luchtkwaliteit?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren u graag!

DOWNLOAD HIER DE COMPLETE CASE