0318 - 743 100

Work in progress - Allseas te Heijningen

11 juli 2018

Work in progress - Allseas te Heijningen

Allseas is wereldleider op het gebied van installatie van offshore pijpleidingen, onderwaterconstructies en zwaar hijswerk. Bij de vestiging van Allseas Fabrication B.V. in Heijningen worden zware constructies vervaardigd die veel laswerk vereisen.  Voor deze werkzaamheden wordt een nieuwe accommodatie in Heijningen gebouwd. Heembouw Breda B.V. realiseert de nieuwe productiehal, en heeft LUTEC Luchttechniek (al jarenlang leverancier van Allseas) gevraagd de klimaattechnische installatie te verzorgen.

Prettig werkklimaat voor werknemers

Allseas vindt een prettig werkklimaat van groot belang voor haar werknemers. Daarom is voor de nieuwe productiehal (105 x 32 x 18 meter)  een uitgebreid klimaatsysteem voorzien, waarbij naast het afvoeren en filteren van de lasdampen tevens verwarming van de hal voorzien is. Ook is de installatie helemaal voorbereid om in de toekomst mee te kunnen koelen. Dit zal plaatsvinden middels adiabatische koeling die dan volledig geïntegreerd is.   

Verticale verdringing

Voor het optimaal afvoeren van de lasrook past LUTEC in deze situatie verdringingsventilatie toe. Bij dit systeem wordt schone, gefilterde lucht met een extreem lage luchtsnelheid gelijk verdeeld de ruimte ingebracht. De temperatuur van deze ingebrachte lucht ligt iets onder de ruimtetemperatuur en hierdoor verspreidt de ingebrachte schone, frisse lucht zich op “leef”niveau. De warmere lucht wordt vervolgens naar boven verdrongen, waar de afzuigpunten de vuile lucht naar het filtersysteem leiden. ’s Winters wordt de gefilterde lucht terug de ruimte ingebracht. In de zomer wordt de totale hoeveelheid warme lucht (o.a. afkomstig van werktuigen en machines) gefilterd naar buiten afgevoerd; dus zonder het milieu te belasten. Vervolgens wordt de ruimte geventileerd met 100% buitenlucht. De filterinstallatie wordt door middel van een tijdklok in- en uitgeschakeld. De installatie bevat een volledig automatisch werkend filterreinigingssysteem: op basis van drukverschilmeting en inschakeltijden worden de filters door persluchtstoten gereinigd (jet-reiniging).

  

 Het "hart" van de installatie:

  • onder: de ruimte waar straks de complete besturingstechniek wordt gehuisvest
  • in het midden: de 5 filtermodules
  • daarboven: de 2 geintegreerde verwarmingskasten en links en rechts de vertakking naar het kanalensysteem

 

 

Optionele uitbreiding met adiabatische koeling

Aanvankelijk zal het klimaatsysteem in deze hal nog niet voorzien zijn van geïntegreerde koeling, maar het geheel wordt zó gebouwd dat dit op een later tijdstip eenvoudig is in te passen. Voor de eventuele uitbreiding wordt dan gekozen voor adiabatische koeling. Hierbij wordt de warme buitenlucht door een vochtig lamelpakket gestuurd. Het vocht verdampt, de luchttemperatuur daalt en deze koele, schone lucht wordt terug de productiehal ingevoerd.

Het systeem van adiabatische koeling kent de volgende voordelen:

  • Besparing op de verbruikskosten tot 80% ten opzichte van traditionele compressor koeling
  • Hoge koelcapaciteit bij hogere buitentemperatuur en veel zonbelasting
  • Geen STEK-eisen van toepassing
  • Temperatuur van inblaaslucht tot 12⁰ C. lager dan van de aangezogen buitenlucht
  • Verbeterde werking van verdringingsventilatie in zomerperiode

Een zeer energiezuinig en duurzaam systeem dus, geheel passend bij de moderne, maatschappelijk verantwoorde organisatie.

Mooi "staaltje" werk

Momenteel wordt in de in aanbouw zijnde hal door het team van LUTEC hard gewerkt om de luchtleidingen aan te brengen. Deze leidingen zijn gemaakt van spiraal gefelst, Sendzimir verzinkt plaatstaal. De diameters van de buizen zijn zo op elkaar afgestemd dat een optimale luchtsnelheid gewaarborgd is. De luchtleidingen worden aan beide lange zijden van de hal aangebracht, met diverse aftakkingen naar inblaasroosters. Met de grootte van de hal in het achterhoofd, betekent dit voor de monteurs de komende tijd maar één ding: meters maken! Werk op niveau!

Advies over klimaattechniek in uw productiehal? Neem vrijblijvend contact op met onze technisch specialisten!

Case study 

Met dank aan:

               

Heembouw Breda B.V.          |         Allseas Group