WTW wordt de norm
26 september 2024

WTW wordt de norm

Warmteterugwinning is een actueel vraagstuk – ook binnen de voedingsmiddelenindustrie.

Ga terug naar het overzicht

Warmteterugwinning voor de voedingsmiddelenindustrie

In de industrie wordt veel warmte gegenereerd. Warmte die we enerzijds kwijt willen maar anderzijds ook weer goed kunnen gebruiken.

Overheid stimuleert energiebesparing

Verstandig omgaan met energie (en dus met warmte) is een must. Het is de kunst om restwarmte efficiënt terug te winnen en te hergebruiken.

  1. Zo bespaart u op uw gebruikskosten.
  2. En investeert u in duurzaamheid. Met korte terugverdientijden.

Bovendien stimuleert de overheid deze energiebesparingsmaatregelen. Lees verder...

Overheid stimuleert energiebesparing

Voorbeelden van warmteterugwinning

Twin-coil

Bij een Twin-Coil oplossing wordt de energie door een warmtewisselaar uit de afgevoerde en gefilterde lucht gehaald en door middel van vloeistof overgedragen naar een tweede warmtewisselaar. Deze bevindt zich in de schone luchttoevoer en staat daar zijn energie af. Het voordeel van deze techniek is dat de warmte uit een proces gehaald wordt, zonder dat hinder ondervonden wordt van de vervuiling van deze luchtstroom. Het nadeel van de techniek is het relatief lage rendement.

Kruisstroomwisselaar

Bij een kruisstroomwisselaar is sprake van twee luchtstromen, namelijk de luchtstroom die energie afstaat en de luchtstroom die de energie opneemt. Beide stromingen zijn gescheiden van elkaar. Er vindt uitwisseling plaats door het creëren van een groot en goed doorlaatbaar oppervlak. Veel kruisstroomwisselaars worden vervaardigd uit aluminium. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook gunstige kunststof samenstellingen die wisselaars met hoge rendementen opleveren. De kruisstroomwisselaar heeft een hoog rendement en is in de industrie dan ook een veel toegepaste oplossing voor warmteterugwinning.

Warmtewiel

Wanneer de luchtstroom niet of slechts beperkt vervuild is, kan voor het hoge rendement prima een warmtewiel ingezet worden. Een warmtewiel brengt door het ronddraaien tussen twee luchtstromen de energie over van de ene naar de andere zijde. Naast het hoge rendement kan de capaciteit van de warmteoverdracht eenvoudig geregeld worden. Het nadeel van een warmtewiel is dat deze niet of minder goed inzetbaar is bij vervuilde processen. Bovendien bevat een warmtewiel draaiende onderdelen die het nodige onderhoud behoeven.

Benut u de restwarmte van uw productieproces al?

Wat voor u de meest geschikte methode is, hangt af van uw situatie en de eisen en wensen die u heeft. Wilt u meer weten over warmteterugwinning? Lees verder in onze Kennisbank of neem contact op met een van onze specialisten.

Neem contact met ons op!