0318 - 743 100

Afzuiging bij vervaardiging staalconstructies Afzuiging bij vervaardiging staalconstructies

Door gebruik te maken van verticale verdringingstechniek wordt lasrook op effectieve wijze afgezogen. Het systeem is compleet met verwarming.

Medewerker metaalbedrijf: "Alsof we een dag in de buitenlucht hebben gewerkt"
Bijkon staal-en systeembouw

Lasrook probleem

Bij BIJKON Staal en Systeembouw in Harkema is in twee haldelen een verticaal verdringingssyteem geïnstalleerd. Er vinden laswerkzaamheden plaats aan grote staalconstructies. Het lasdraadverbruik ligt op ca. 7.000 kg per jaar.Gemiddeld wordt door 8 lassers gelijktijdig gelast bij een inschakelduur van minder dan 15% en een ampèrage van 200 Ampère, wat gebruikelijk is in deze branche.

Praktijkrichtlijn

Conform de praktijkrichtlijn dienen bij de lasprocessen in dit bedrijf de volgende maatregelen te worden uitgevoerd: Ruimteventilatie RVL en bronafzuiging of in plaats van bronafzuiging 5 maal de voorgeschreven hoeveelhied aan ruimtelijke ventilatie.

Geavanceerde lasrookbestrijding

Het verticale verdringingssysteem is het meest geavanceerde systeem om lasrook te bestrijden. Het systeem zorgt voor schone lucht in de leefzone en drukt de warme vervuilde lucht naar boven door inblaasleidingen langs de wanden van de hal voorzien van aftakkingen en speciale inblaasroosters. De regelbare roosters zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de lucht over het oppervlak. De afgezogen met lasrook verontreinigde lucht wordt door een filterinstallatie geleid. Afhankelijk van de temperatuur in de leefzone wordt de benodigde hoeveelheid buitenlucht bijgemengd.

PLC sturing bespaart energiekosten

De hoeveelheid buitenlucht wordt op basis van temperatuurmetingen, door middel van een PLC gestuurde schakeleenheid geregeld. In de wintersituatie wordt door dit  systeem de warmte zo veel mogelijk behouden terwijl in de zomer met de meest koele lucht geventileerd gaat worden. Door de techniek van dit systeem kan met een beduidend mindere hoeveelheid buitenluchtventilatie volstaan worden, waardoor aanzienlijk op energiekosten bespaard wordt.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Offerte aanvragen