Bij elk bedrijf staat veiligheid voorop. Ook bij LUTEC hechten we hier grote waarde aan en gaat veiligheid altijd vóór alles. De VGM functionaris van LUTEC is verantwoordelijk voor het veilig werken van de medewerkers en organiseert maandelijks toolbox-meetings.
Wanneer dat gewenst en/of noodzakelijk is, wordt er in overleg met de opdrachtgever gewerkt volgens een vooraf opgesteld VGM plan.
Behalve dat wij ervoor zorgen dat onze projecten veilig gerealiseerd worden, houden we ook rekening met de veiligheid van de geleverde componenten. Deze worden ingekocht of gebouwd volgens de geldende richtlijnen, waaronder CE en/of andere elektrisch of mechanisch geldende normen.
Wanneer de vakbekwame medewerkers van LUTEC op locatie aan het werk gaan, gebeurd dit uiteraard onder de bekende veiligheidseisen van VCA:
Iedere medewerker van LUTEC die op locatie werkzaamheden verricht, is persoonlijk VCA-gecertificeerd. Afhankelijk van zijn rol is dit minimaal VCA-Basis en anders VCA-Vol. Vanzelfsprekend zijn de benodigde certificaten voor heftruck en hoogwerker aanwezig.
Het werken op (goedgekeurde) ladders gebeurt uitsluitend tot een maximale hoogte van 2,5 meter, en alleen op het moment dat er geen alternatieve oplossing is. Boven een hoogte van 2,5 meter moeten er maatregelen getroffen worden voor veilig werken.
Goed gereedschap is het halve werk. Uiteraard werken onze monteurs met degelijk gereedschap dat aan alle veiligheidseisen voldoet.
Veiligheidsschoenen, helm, geïsoleerd handgereedschap, striptang, krimptang, AMP-tang, universeelmeter en ampèretang, een 2-polige spanningstester en een lock-out/tag-out set behoren tot de standaard uitrusting.
Alle gebruikte gereedschappen zijn gekeurd volgens de NEN 3140.
Tijdens het werken aan elektrische installaties wordt zo mogelijk spanningsloos gewerkt. Om te voorkomen dat andere personen nabij de installatie deze weer inschakelen – bijvoorbeeld omdat ze niet weten dat er aan gewerkt wordt, gebruiken wij lock-out/tag-out vergrendeling.
Te vaak blijkt dat mensen geneigd zijn om uitgeschakelde installaties te herstarten zonder dat zij weten waarom deze is uitgeschakeld. Als er verderop iemand werk verricht aan deze installatie, kunnen er levensgevaarlijke situaties ontstaan waarbij het risico op kortsluiting en zelfs elektrocutie ontstaat. Om dit te voorkomen, wordt een uitgeschakelde elektrische installatie vergrendeld (lock-out) en gelabeld (tag-out) zodat de installatie niet onbedoeld ingeschakeld kan worden en zichtbaar is wie de installatie uitgeschakeld heeft.
Zo is een veilige werkplek gegarandeerd voor onze monteurs en iedereen die zich in de nabijheid bevindt.
Werken met of aan elektrische installaties brengt een zeker risico met zich mee. LUTEC volgt de NEN 3140 en zorgt ervoor dat er veilig gewerkt kan worden.
De NEN 3140 - ‘Bedrijfsvoering van elektrische installaties – Laagspanning’ - is de Nederlandse norm voor veilig werken nabij, aan of met elektrische apparaten in het laagspanningsgebied (<1000VAC/1500VDC). Denk daarbij aan onze luchtbehandelingsinstallaties, toegepast in onder meer fabrieken, bouwplaatsen en schepen. Onze monteurs komen dit dus bijna dagelijks tegen.
Uiteraard zijn onze monteurs VOP (Voldoende Onderricht Persoon) en zodoende gekwalificeerd om werkzaamheden aan elektrische installaties te verrichten. Ze worden regelmatig bijgeschoold en werken volgens de actuele richtlijnen.