Hendriks groep

Hendriks groep verduurzaamt panden

Ook voor onze ‘buurman’ in Veenendaal, de Hendriks groep, hebben wij een aangenaam binnenklimaat en een aanzienlijke energiebesparing mogen realiseren.

De mallen van Hendriks geven Nederland vorm

Hendriks stalen bekistingtechniek is gespecialiseerd in tunnelbekisting, wandbekisting en futurebekisting. Hendriks precon maakt maatwerk voor prefab mallen voor de betonindustrie en bekistingen voor in-situ projecten; tunnels viaducten maar bijvoorbeeld ook keerwanden voor de agrarische sector. Waar Hendriks stalen bekistingtechniek veel aan hergebruik doet, zijn bij Hendriks precon alle projecten maatwerk.

De mallen van Hendriks geven Nederland vorm

Grote stap gezet in verduurzaming panden

Voor beide vestigingen (Hendriks precon en – stalen bekistingtechniek) is in 2023 door LUTEC een verticaal verdringingssysteem gerealiseerd met een FM gekoppeld aan een nieuwe hoog rendement gasverwarming. Een warmtepomp was geen optie omdat er onvoldoende aansluitvermogen was maar met deze oplossing is er toch een grote slag geslagen in het verduurzamen van de panden.

Voor het kantoor was het wel mogelijk om deze te voorzien van een luchtbehandelingskast met warmteterugwinning en een warmtepomp. Dat heeft LUTEC gelijktijdig met de beide productiehallen gerealiseerd voor Hendriks stalen bekistingtechniek.

Grote stap gezet in verduurzaming panden

Besparing op energieverbruik en vastrechtkosten

Voorheen werden de productiehallen van Hendriks stalen bekistingtechniek en Hendriks precon 100% geventileerd met een luchtbehandelingsinstallatie. Hierdoor was er wel frisse lucht maar veel energieverlies. In de nieuwe situatie wordt er een deel van de lucht gerecirculeerd, met nog steeds een effectieve bijmenging van verse lucht, waardoor de luchtkwaliteit goed blijft maar het gasverbruik met ruim 30% verminderd.

Hierdoor is de capaciteit van de nieuw geïnstalleerde gasverwarming met de helft gereduceerd. Bij Hendriks stalen bekistingtechniek is het vermogen van de gasverwarmers teruggebracht naar 750 kW en bij Hendriks precon van 900 naar 450 kW. Naast minder energieverbruik zijn op deze manier ook de vastrechtkosten drastisch verminderd.

Uiteraard wordt de opgewekte warmte zoveel mogelijk behouden. De vrijkomende lasrook wordt gefilterd. Verse buitenlucht wordt ingebracht daar waar de mensen het nodig hebben, in de leefzone.

  • Energiebesparend
  • Minder belastend voor het milieu
  • Beter voor de medewerkers

Knap staaltje werk

Aart van Asselt werkt al sinds 1979 bij het bedrijf dat in 1987 werd overgenomen door Hendriks. Deze gedreven bedrijfsleider weet dan ook alles over het bedrijf Hendriks. “Je hebt het misschien niet altijd in de gaten, maar wij geven Nederland vorm. Wat me vooral aanspreekt, is de onderling goede samenwerking met de collega’s”, vertelt hij. “Zowel de installatie bij Hendriks precon als bij Hendriks stalen bekistingtechniek is nu een klein jaar in bedrijf en we zijn tevreden. De luchtkwaliteit is goed en we hebben in de afgelopen winterperiode, die niet streng was, toch al de nodige energie bespaard.”

“Hendriks heeft gekozen voor LUTEC Luchttechniek vanwege de goede referenties. We zijn bij drie projecten wezen kijken voordat we besloten om samen in zee te gaan. De prijs kwam voor ons op de tweede plek maar was uiteindelijk ook prima.”

Knap staaltje werk

Ons werk zie je overal

“Bij Hendriks stalen bekistingtechniek vinden de meeste bewerkingen plaats”, vervolgt Van Asselt zijn verhaal. “De bekistingen worden toegepast in de woningbouw en zijn opnieuw te gebruiken. Dat betekent dat de bekistingen die na de verhuurperiode bij ons terugkomen, helemaal worden schoongemaakt en aangepast naar de wensen van de nieuwe huurder.

Er vinden in deze hal dus aardig wat bewerkingen plaats. Niet alleen wordt er veel gelast maar er wordt bijvoorbeeld ook geschuurd. Daardoor hing hier in het verleden vaak een mist. Dat hebben we nu niet meer. Het ventilatiesysteem doet goed zijn werk. Vraag het maar aan de collega’s die hier werken.”

Ons werk zie je overal

Gerelateerde projecten